mięso sezonowane w Krakowie restauracja włoska Kraków

Idealną wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pożąda wina, jaki bez zarzutu połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeśli myślisz o czerwonym winie, masz rację, niemniej jednak które z nich będzie w największym stopniu profesjonalne? Przeważnie jest tak, że najpoprawniej przystosować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj zdołałoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma gigantyczny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o stosownej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja w Krakowie

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne oraz niejednokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest wiele rozmaitych odmian winogron (i mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można nieco o wiele bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jednak również Sangiovese, Negroamaro, czy też Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, które nie smakowałaby dosyć porządnie z serem, w związku z tym zamiast tego przyzwoiciej pomyśleć o dobraniu poprawnego jako o okazji do tego, żeby spróbować nieco bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano czy też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Prócz tego lżejsze czerwone wina z są następnym imponującym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeżeli w sosie są grzyby czy też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeśli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana lub ewentualnie Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.